Thursday, May 15, 2008

freedom ... sky is the limit!

>>By BERNAMA
2008/05/14
SEREMBAN: A website offering about 4,000 pornographic videoclips and photographs of Malaysians, has triggered a major protest from Negri Sembilan Umno Youth who urged the authorities to take stern action. Negri Sembilan Umno Youth chief Datuk Jamlus Aziz said the videoclips, which featured Muslim girls wearing headscarves, had clearly damaged the image of Islam.
Apart from that, he said, the website also offered a videoclip of a purportedly married woman who committed adultery and was caught red-handed by her husband who later beat up his wife's lover.
Jamlus said the authorities who were supposedly monitoring the Internet should have stopped this website from the very beginning, so that it would not become a culture in the society.
"Let's not forget that incest, rape and moral decline actually occurs from this kind of activity," he said. " - NST

today almost everiting wud be blamed on the internet including website, blog & bloggers!

dalam dunia hari ini yang semakin kecil tanpa sempadan kesan dari pembangunan teknologi informasi, ada juga manusia yang dangkal pemikiran tapi lancang mulut nya menuding jari menyalahkan teknologi.

kalau pun website tersebut di haramkan, terdapat banyak lagi website2 lain yang mungkin berganda2 lagi tahap 'kedanjerezan' nya! nak ban sumer nya? nak ban sumer koneksi2 itu? manusia ni cerdik. ban sekali, esok2 timbul lagi menerusi perlbagai kaedah yang lain.

nak salahkan teknologi atau sistem edukasi lemah yang melahirkan generasi yang kurang daya pemikiran, kurang daya saing, kurang bersemangat dan kurang kekuatan roh dan jasmani dan jati diri?

cuba fikir2 kan ... di sekolah rendah dalam pembelajaran agama islam, apakah yang di ajar? di sekolah menengah apa pula yang di ajar? di peringkat seterusnya apa pula yang di ajar? tak habis2 cara2 ambil air semayang, cara2 semayang lebih kurang. dalam pembelajaran agama islam itu sendiri ada pelbagai bidang dan cabang. ilmu tauhid itu sendiri terlalu luas. apakah sebab dan musababnya tak habis2 di ajar cara2 ibadat sahaja. itu pun yang itu2 sahaja. tak lebih tak kurang.

adalah lumrah apabila ustaz atau ustazah mengajar cara2 sembahyang, beliau menemui kesukaran. anak murid tak pandai baca jawi apatah lagi baca al-quran! salah siapakah? ustaz itu? sekolah? mak ayah dan keluarga mereka?
.

sibuk juga untuk memerdeka kan media. freedom of press?

sebenarnya pak cik dari dulu lagi kurang percaya dengan akhbar2 tempatan. main sumbat ikut sedap mulut sahaja. dari dulu sejak bila tu? sejak pak cik di bangku sekolah sebenar nya ...

pak cik dulu2 rajin gi konsert rock. ke-esokan hari nya keluarlah berita dalam suratkhabar ... "seramai 20 ribu orang telah datang menyaksikan konsert rock 'search' di stadium nagara malam tadi". ini liputan suratkhabar A. tapi dalam suratkhabar B dia petik 30 ribu orang lak? suratkhabar C yang lebih konservatif, dia pulak melapurkan 10 ribu orang je ... bukan konsert rock je. tak caya tengok lah liputan sukan, perlawanan bola sepak. kes sambutan rakyat jelata negeri trengganu ketikka keberangkatan tiba DYMM Agong di lapangan terbang k. terengganu adalah contoh yang lebih terkini ...

dari sumber mana dia orang petik? dari langit? ikut sesuka rasa?

baca boleh. percaya jangan. semua kene double check nowadays?

freedom of press konon. auta je lebih ...

wat do u mean sky is the limit? sedangkan tangan pendek je tak tergapai awan pun. dah la tangan pendek, lagi mahu di sekat dan di ikat.

tahukah anda koneksi internet di pejabat2 kerajaan telah di sekat dan di sukat. khuatir pegawai dan kakitangan kerajaan melencong ke halaman maya bukan parti kerajaan. macam mana nak masuk halaman maya atau blog parti2 dan orang2 kerajaan? dah memang tak wujud. pas tu lagi mahu ISP ban website sana sini dan suruh ISP block koneksi sana sini.

3 Comments:

Blogger aria ayumi said...

setuju sama pakcik. kadang mcm sume benda nak salahkan bloggers. mcm la takde sebab lain yg menyebabkan jadik satu2 benda tu.

diya tak pasan plak paper ni kuarkan statement lain, paper tu kuarkan statement lain. *mebi sbb jarang bc paper kot*. huhu. tapi, tu lah. diya mudah percaya sket tambah2 klw benda tu mcm bentuk fakta. seb baek pakcik ingatkan. thanks in advance pakcik :)

p/s-err.. diya nak sekuntum bunga kaler pink. hehe

3:30 PM  
Blogger A Z R A said...

susah nih comment nih pakcik, but like i said, i sometimes question the education system we have and then again i sometimes question the motives of some population..........

we shout of modernization, we shout of being the ultimate nation, hi tech and so on so forth, but whats the point if at some point they put a barrier to it????? contradicting laaaaa.....

people! make up your mind pleaseeeeeeeeee!!!

11:01 PM  
Blogger Lily.Lulu. said...

teknologi makin lama makin updated ..

same la jugak pemikiran orang2 sekarang ...

6:22 PM  

Post a Comment

<< Home