Wednesday, August 13, 2008

Budus!

ari jumaat lepas ternampak kelibat mb selangor kat mesjid. tapi tak sempat nak salam ngan dia. takper .. lenkali lah. pak cik memang hormat n respek kat mb selangor nih.
tapi bila tengok budak2 sekolah uitm berarak tunjuk perasaan ngan mb dan guru besar uitm marah kat mb selangor, pak cik rasa sedih ada. rasa marah pun ada. malu pun ada. bukan kat mb selangor ya!
agak2 budak sekolah uitm yang berarak ari tu kenal n tahu tak sapa mb selangor nih? mcm mana dia boleh jadi ceo kat guthrie? mcm mana dia bleh di lucutkan plak dari jawatan ceo guthrie? budak2 tu tahu tak guthrie tu apa? konglemerate sime darby tu apa? pnb tu apa? apa hubung kait nya dengan kerajaan? dengan melayu?
baru nak bukak kuota 10% skit dah meroyan. dedulu lagi pun orang dah plan nak bukak kemasukan sekolah uitm pada non-bumi*. orang kerajaan yang cadang lah kan. tapi tader plak tunjuk perasaan masa tu.
kalo betui tak setuju pun cubalah berhujah secara ilmiah dan berpelajaran skit. lagi2 mahu main sentimen. kata dari sekolah uitm yang berprestij! tunjuk lah prestij tu skit. apa nak bangga ngan 350 ribu ahli alumni? baper banyak bekas2 pelajar sekolah uitm ni? cuba citer skit!
ba wau dal wau sin betui lah!

*uitm untuk bumiputra, bukan untuk melayu sahaja.

6 Comments:

Blogger diya said...

erm. diya baru tahu hal ni smlm. adalah beberapa org membe diya yg tak setuju dan agak mrh2. diya dgr jelah kan. huhu. tak sokong, tak bantah. sbb perkara tu ada pros and cons dia.

p/s-latest entri ada diya tunjuk berita ni. malas nak komen. [sbb kwn2 diya ada bukak blog diya, so, nak tunggu diorg "reda" dulu lah. baru diya bagi pendapat. tu pun klw diya rajin lah] :p

4:45 PM  
Blogger A Z R A said...

iyerrr saya setujuuuuuu dgn pakcikkkk......

9:59 PM  
Blogger Jie said...

suami sy ckp

ngape bumi tak msk star kolej?
takut bersaling..itu saja!
sebenarnya ada sorang dua bumi kt star kolej..

ada byk cadangan pak menteri yg nmpk budus..tak pula berdemo!

hal2 pendidikan jglah nk di politikkan..fikir dulu...bincang..dengar secara detail..baca tajuk akhbar dah meroyan.....selidik dulu...

pakcik..kt pkns tu ade keyros kebab...tingin arr......kempunan arr......

11:10 AM  
Blogger Jie said...

typo * bersaing

11:11 AM  
Blogger zura lias said...

tu le masalah bile pendidikan pun nk dipolitikkan..kalo ikut cara yg betul xpe..nie meroyan x abih2..mrsm bukak 10% utk non-bumi..xde plak org meroyan?45% biasiswa JPA untuk non-bumi..xde plak org meroyan?ehh..nnti sy lak meroyan kt sinie..hihihhi

9:22 PM  
Blogger A. E. said...

duznt take an idiot to see dat mb s'ngor's indeed an asshole. u dnt hav to be a uitm student to be angry. our grandfathers of all races sat together years ago, at one table, agreeing what should be whose. and now a malay's bringing it up again?

to jie, bumis dont go into star kolej under sum stupid competition issue, u seem old and mature, but it does look like ur husband doesnt knw wat race he was talking about. i bet he duznt even know what bumis are actually made of. takut bersaing my foot.

cik zura seems to be the least knowledgeable here. when mrsm's were opened to 10% non-bumis and the JPA's 45% were given to them, too, people went meroyan everywhere. i've seen my parents working with mara since i first understood the world. i've seen enough meroyan around. dont speak of things u dont even know. makes u look like an idiot im sure ur not.

wat i really wanna say is, education and politics are two diffrnt things. one person, no matter how smart he is or how much he had done for us bumis, if he cant understand that and dragged one of the two into another, deserves no respect. afterall, how can everyone here be so blind to not see dat he's being the mangy dog DAP's riding on?

7:34 PM  

Post a Comment

<< Home