Wednesday, June 18, 2008

Ngomel Skit.

pernah tengok org mati eksiden kat jalan? then pulis dtg. abih siasat bungkus mayat dengan plestik itam. then angkat letak dalam pulis nya landrover. terus gi sepital. pasan tak mayat itu di letak atas pengusung, pengusung atas lantai landrover pulis. dlm keadaan begitu pun kita nampak seolah2 mayat tu tak di hormati. kita mati esok mcm mana plak agak nya ya? ntah mcm keadaan nya dengan mayat kita?

pernahkan org berpesan, kalau hidangkan air kupi pada suami, gunalah teko dan cawan yang terbaik ada dalam rumah. bukan yang tercantik itu di gunakan untuk sambut tetamu.

meletak barang2 tertentu atas lantai juga haruslah di ambil perhatian. umpama nya kalo kita meniaga, barang2 untuk kastemer jgn lah letak atas lantai tanpa apa2 alas nya. kelihatan seolah2 kita tak menghormati kastemer kita itu. sedangkan dia yang bagi kita duit!

soalnya menghargai dan menghormati. kalo kita hargai sesuatu, sayangkan sesuatu, moleklah kita tunjukkan.

kalo kita menghargai seseorang dalam hati kita, bukankah kita akan tersenyum sebaik sahaja kita ternampakkan si dia? samada dia benar2 ada kat depan atau tidak .. :p

11 Comments:

Blogger Jie said...

amboi....ngomel sikit katanya..tapi berjela2...sepanjang jalan pasar mlm tu dia perati peniaga...

sy hidup secara praktikel pakcik..rumah sy tak de cawan mangkuk pinggan dlm lemari nk didisplay...apa yg sy pakai...itulah yg paling cantik ade dlm rumah sy..

hehehe...

hati.. yg mana satu ye..hati? sirr hati atau basirah?

12:24 PM  
Blogger yOnnA said...

wahh pakcik..
yonna suke kata2 pakcik dalam ni..
but about mayat tu yonna mcm x sure nk komen cmne kan :D
hee..
tp yang barang2 nk dijual tu..
tuh la..
org suke amek sikap sambil lewa.
lagi2 kalau kedai makan.
masak ke,kebanyakannya semua x proper padahal x sedar diri kite yang kasi duit kat diorg!
x menghargai betul
*lepas geram nih*

err..
ye ke kasi cawan paling cantek kat laki? ngee..
tp kan pakcik..
kalo gado,
cawan paling cantek tu la kene baling kat muke nnt ;))

3:45 PM  
Blogger Jie said...

ewahhh...yonna..

mana belajar laki bini gaduh baling pinggan mangkuk ni..tu mitos je tu


kan pakcik...kan....* tekan pala dia suruh angguk*

takut nnt dak zura tu takut nk tawen...sbb dia lum beli set pinggan mangkuk lagi :D

5:07 PM  
Blogger MZ said...

ntah nya. skrg mana laki bini gaduh main baling2 pinggan mangkuk. baling2 panties ngan bra dah la ...

5:38 PM  
Blogger Inah said...

ngomel sikit ke ni..mmmm pokcik ni :D

pokcik kalo ingat kat saya..senyum tak? :D

7:37 PM  
Blogger Lily.Lulu. said...

pakcik jap nak pahamkan ...
guna cawan yg terbaik untuk suami
yang tercantik tu untuk suami jugak ke .. ?

x paham ayat pakcik nih -->> pernahkan org berpesan, kalau hidangkan air kupi pada suami, gunalah teko dan cawan yang terbaik ada dalam rumah. bukan yang tercantik itu di gunakan untuk sambut tetamu.



tolong jawab yang arif !!
:D

10:58 PM  
Blogger diya said...

alahai pakcik, ngomelan pakcik neh buat diya berfikir plak. tak penah tgk depan mata mayat kene usung. tapi, biasa nampak dlm tv jelah. betul jugak kan. rs mcm tak hormat kat si mati plak.

erm.. diya jenis ego sket. susah nak tunjuk yg kita hargai die..huhu

9:01 AM  
Blogger MZ said...

lili. cawan yg terbaik tu juga adalah cawan yg tercantik. tak gitu?

9:05 AM  
Blogger MZ said...

diya. tgk mayat ni pak cik biasa dah. ego ek? iskkk ... kalo ngan pak cik tak sempat nak ego2 nya :p

9:06 AM  
Blogger A Z R A said...

pakcik, kalo pakai mug je boleh???? heheheheheheeh...;)

12:44 AM  
Blogger MZ said...

boleh je azra :p

9:16 AM  

Post a Comment

<< Home