Monday, October 01, 2007

A lil moment pls ..

(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. [Maksud surah al-Nur 24:26]

found the above on ustazah nughul's blog entry, one of the readers' comment.

all i wanna say is, that verses look easy to be read and understood right away. but the truth is ... it needed to be translated by the Learned one. ever heard that learning from a book alone is like learning from the devil? we cud easily be led to misconconception and strayed towards the wrong path by our own shallow understanding plus bad influenced by temptation and the devil's evil itself.

there's a lot to be said and learned from one verse(s) ... like where it was narrated to our Prophet? when? why? what incidents called for it? this will help us understanding the true meaning of one and each verses.

there's more than just to cite a verse(s) ...

5 Comments:

Blogger Jie said...

yup...setuju. istilah baik & buruk sangat subjektif.

kita selalu tengok ada pasangan yg berlawanan sgt sikap dia....sebenarnya setiap pasangan tu bertujuan utk saling melengkapi..kalo sorang ada cacat cela kat sini, sorang lagi yg cover...

4:57 PM  
Blogger sayda said...

mmm.. no comment yet.

no experience yet.

heh~

9:27 PM  
Blogger MZ said...

all i am trying to say is ... tho some ayat quran tu mcm direct je maksud nya ... adalah lebih baik kalo kita betul2 memahami maksud nya yang sebenar nya melalui tafsiran quran oleh alim ulama. bukan dari coretan di dalam buku atau media cetak sahaja.
otherwise ... pahaman kita itu tidak cukup sempurna.

10:23 AM  
Blogger zura lias said...

pokcik..sy nk setuju dengan kak jie..setiap pasangan dicipta untuk lengkap melengkapi..bukan untuk cari kesempurnaan..

*tetibe sy serius di blog pokcik..nampak muke sy sies tak?*

9:23 AM  
Blogger MZ said...

lor .. juera. up to u. this is free country. freedom of sexpression!
yg siyes tu bukan sebab sakit peyut kah? ;)) huhuhu

11:11 AM  

Post a Comment

<< Home