Friday, August 22, 2008

tak melayu hilang di dunia!

tengah pak cik belek2 email 'ehem ehem' pak cik yang berjumlah 12,866 (unread messages. kalo campur yg dah baca ntah baper ribu ntah. tader masa nak belek satu2), terperasan sorang makhluk allah ni bubuh komen pada entri pak cik bertarikh 13 ogos, ari rabu yang bertajuk "budus". pasal komen MB selangor suwuh bukak 10% kemasukan pelajar uitm pada non-bumi dan meroyannya sesetengah manusia melayu dek isu nih. beginilah komen beliau :

duznt take an idiot to see dat mb s'ngor's indeed an asshole. u dnt hav to be a uitm student to be angry. our grandfathers of all races sat together years ago, at one table, agreeing what should be whose. and now a malay's bringing it up again? to jie, bumis dont go into star kolej under sum stupid competition issue, u seem old and mature, but it does look like ur husband doesnt knw wat race he was talking about. i bet he duznt even know what bumis are actually made of. takut bersaing my foot. cik zura seems to be the least knowledgeable here. when mrsm's were opened to 10% non-bumis and the JPA's 45% were given to them, too, people went meroyan everywhere. i've seen my parents working with mara since i first understood the world. i've seen enough meroyan around. dont speak of things u dont even know. makes u look like an idiot im sure ur not.wat i really wanna say is, education and politics are two diffrnt things. one person, no matter how smart he is or how much he had done for us bumis, if he cant understand that and dragged one of the two into another, deserves no respect. afterall, how can everyone here be so blind to not see dat he's being the mangy dog DAP's riding on?

ini pula komen pak cik :-
- makhluk allah ni letak nama dia a.e. jek. tader pun link blog dia memana. so kita tak tahu dia ni melayu islam ke, melayu baru ke, melayu ortodok ke, cina ke, india ke, samseng kampung dusun ke. atau pun pempuan ke, lelaki tulen ke, pondan ke, bapuk ke.
- cuma pak cik je boleh mencarut kat sini. sebab ni blog pak cik. suka ati pak cik lah kan sebagai tuan rumah. tu pun sebenarnya serba salah letak tajuk budus. dan kalo gian sangat nak mencarut gi mencarut kat blog sendirik. buat apa menyemak kat sini. kalu kau aku tak suka keturunan kau pun aku benci. anak kau takde! aku dah bagi orang lain. .... ha kan dah terikut skrip citer ibu mertua ku!
- selalu nya pak cik wat bodoh je ngan komen2 mcm ni. yang suka2 maki org (call names) pas tu menyuruk. tader pekdah pun layan orang yang baling batu suruk tangan nih. not important. should be regarded as utter rubbish. ignore kan je.
- ignore2 kan pun selalu nya pak cik tak delete komen2 mcm ni. elok lah di jadikan peringatan dalam dunia ni wujud org2 gasar mcm ni. our world is not perfect.
- the whole point that i wanna push forward is, any disagreement should be discussed in good and proper manner. tu je. everyone have their own opinion based on what they know and what they see. even a black frog who stay under coconut shell wanna say his piece. "eh! beta tak nampak apa2 pun. gelap jek kat sini." si katak tu berkata2.
- so if anyone want to say anything about the whole issue, talk about it rationally and logically. tinggalkan emosi dan sentimen yang boleh mempengaruhi pemikiran.
- to say education and politics are two different thing is almost similar in saying religion and politics should not be deal as one but be separated all the way. so .. i kinda know where is this makhkluk allah coming. islam itu syumul. it is the way of life. failure to adhere and even understand the islam itself should not be the basis in rejecting the guides and rules it says.
- if one fail to note, my opinion is using the hat of islam. not malay. not bumi. i failed to follow the teachings so many times in so many ways but i should never 'menghalalkan apa yang haram' or vice versa'. but do forgive me my knowledges is so limited that i can't argue much like a scholar.

appended hereunder is my other comment on similar issue at other site :

eden bona ehh sokong apo di cakapkan tan sri khalid tu. dio kan bijak pandai. apo pun alasan ehh ... den raso dia bercakap dgn niat yang boto. dio cuma CADANGkan di bukak 10% kemasukkan pelajar bukan bumiputera. 10% yo. bukan 100% berdasarkan meritokrasi. dengan itu buleh la di tingkatkan laie dayo saing bebudak melayu dalam tu. boleh jugak pencapaian budak2 bukan bumiputera tu di ukur dengan bebudak melayu. apo salah eh? tujuan eh nak menyamarakkan laie pencapaian bebudak melayu. bukan nyo dio kato bebudak uitm bodoh tak leh saing dan tak mesra alam.

memang ramai bebudak itm/uitm yang berjayo. tapi ado kiro tak bapo ramai yang tersungkur?

dari dulu laie itm ni atau uitm ni jadi tompek terbuang yo. mano2 yang tak layak masuk U .. itm lah pilihan eh. mano2 yang tak lopeh kat U tempatan atau luar negeri ... masuk itm. dalam borang kemasukan U itm ni pilihan yang terakhir. bilo tak dapek U lain dan U luarnegeri baru lah nak masuk itm. ado tu dah daftar kek itm ... dapek ofer U luar negeri terus angkat kaki.

toksah temberang lah. bebudak yg demonstrasi tu pun nampak bona mudo ijau pucuk pisang ehhh. ontah2 tan sri khalid tu pun tak di tahu ehh mano asal usul. sobab apo dio bonti atau di bontikan dari guthrie?

maso gomen cadangkan dulu biar itm ni di bukak untuk bebudak bukan bumiputera sebagai syarat dio di naik tarafkan jadi Unibersiti dan di boghi fakulti perubatan .. takdo lak guru bosar itm tu bangkang. menikuih lak deh.

den bukan sokong mano2. tapi bilo bercakap tu biar la nampak macam guno akal skit. jgn asik nak meroyan yo. tak kiro la bebudak sekolah itm tu ko, cikgu dio ko, ahli politik pemerintah atau pembangkang ko.

masing2 dah bosa panjang guno la akal bila berbincang menimbang mano baik buruk ehh. jangan emosi bona. jangan terikut2 sentimen melayu yang di api2 kan dek sesetengah pihak.

banyak laie isu2 yang lagi bosa dan penting. ado polisi2 menolong orang melayu yang patut terus di sokong dan di teruskan. ado yang perlu di mansuhkan toruih. ado yang perlu di ubah suaikan supayo sumo orang melayu dapek pekdah eh dan bukan setakat yang berkepontingan yo meraso. matlamat DEB (Dasar Ekonomi baru) nak jadikan 30% pemilikan ekuiti dalam pasaran saham di miliki oleh orang melayu. sebelum kito tanyo ado kah DEB dan Rancangan Malaysia ke 9 dan seterus nya berjaya atau tidak, mari lah kita tanyo mano poie ehh tokey2 melayu yang cukup hebat dulu macam towkey MAS nagn Celcom, towkey renong, towkey Hicom etc etc.

sekian terima kaseh.

- bokeh pelajar sekolah tinggi mara :D

sudah2 lah pasal melayu ni. orang melayu mcm tu je. tader orang melayu, islam ok jek. tader islam, ok ke orang melayu? berdasarkan islam kita memperjuangkan yang hak dan yang benar. secara automatik kepentingan semua pihak akan di jamin. cuma peruntukan undang2 islam itu perlu di dalami dan di perkembangkan agar dapat di guna pakai dalam semual hal ehwal mentadbir negara.
nanti pak cik cakap pasal undang2 syariah dan undang2 civil semua orang dengan pak cik2 sendiri pun tak paham pulak. lenkali la pak cik cakap panjang lebar hal ni.

4 Comments:

Blogger Jie said...

hehehe pakcik
rasanya dia kenal saya tu dan biasa ikuti senda gurau kita anak beranak kt sini...

u seem old and mature

wahhh..terimakasih atas ur sweet compliment tu!

saya sokong tak perlu delete komen tu..biar dibaca oleh seberapa banyak mata yang melihat...lagi banyak bukti di akhirat.

erk..pakcik, kita selalu gurau² ttp tak pernah seorang pun di sini gunakan ayat² 18 SG.

* 18 SX tu pakciklah..kehkeh...

11:30 PM  
Blogger Hanna J. Potter said...

aish~ sungguh garang skali org itu. mungkin dia org yg menulis dulu kemudian berfikir. *sweatdrop*

pd nani, demo-demo ni selagi tade kecederaan, nani anggap dan terima sbg fine. lgpun sedara-sedara uitm nani tu mmg tade membelasah atau mencampak sesape dlm demo aman diorg. hm, mase tu nani tade kt shah alam. would have been so much fun to talk to them..haha, boleh interview sorg-dua, tny ape sebenarnye yg diorg tgh fikir ni..adoi~

alamak~ kak jie, compliment no-no!! kita namo tua n mature, kita mau muda selalu! *i can call u kak jie, can't i?*

pakcik sabar yea? ni suma dugaan blogging. *dugaan??*

7:16 PM  
Blogger Jie said...

hanna>> nk panggil makcik pun tak pe:D

10:21 AM  
Blogger MZ said...

x aciiii! eden dio panggey pak cik. si kujie ni dio nak panggey kak jie plak :))

3:40 PM  

Post a Comment

<< Home